top of page

Olivolja

I regionen Campania, i södra Italien finns en liten bergsby som heter Ailano. Där har vi vår lilla olivlund, som gått i arv i flera generationer, och som för ett par år sedan landade i våra händer.

Vi odlar 14 olika sorters oliver. En del träd så gamla som 400 år, och vi har turen att få bevara några av områdets alldeles unika sorter. Allt är skött och odlat utan några som helst tillsatser eller kemikalier. - Tack vare olivlundens läge får oliverna tillgång till mycket sol och näringsrik gjord från bergskedjan Mateses sluttningar.

Varje år under oktober/november månad är det skördetid. Då är det vi som placerar ut stora nät och klättar upp och ner i olivträden för att plocka allt för hand.

Samma dag som vi plockat oliverna åker vi och pressar dem. Det är viktigt att pressningsprocessen sker samma dag som skörden eftersom man annars riskerar att oliverna övermognar och skapar för hög syra. Har en olivolja för hög syra får den inte kallas för extra virgin.

För att säkerställa att vår olja upplever dessa krav så kvalitetsanalyserar vi den alltid.

När oljan fått vila ett par dagar tar vi med den oss hem till Sverige.

Vår olivolja har en intensiv grön färg när den är nypressad. Med tiden får oljan en mer gyllengul färg - men behåller sin goda fylliga och fruktiga smak.

Olivoljan används till fördel rå, på grillat bröd, till sallad, kött, grönsaker, fisk - men går även jättebra att steka med.

bottom of page